Kallen Kaluste 50 vuotta

Kallen Kaluste Oy on suomalainen huonekalukauppa ja perheyritys, jolla on noin 2300 m2 huonekalumyymälä sekä suuri oma noutovarasto Oulussa Taka-Lyötyn alueella nykyisessä huonekalukauppojen keskittymässä. Kallen Kaluste Oy perustettiin 1971, eli vuonna 2021 juhlitaan yrityksen 50-vuotista taivalta. Juhlimisen arvoinen on myös jo viiden (5) vuoden ikään ehtinyt, vuonna 2016 avattu kallenkaluste.fi verkkokauppa, joka oli yksi ensimmäisistä kalusteverkkokaupoista Suomessa. Verkkokaupan kautta olemme tulleet tutuiksi tuhansien asiakkaidemme kanssa ihan koko Suomessa. Haastattelimme yrityksen perustajaa Seppo Juustilaa sekä nykyistä toimitusjohtajaa Vesa Pitkästä. Lue kuinka meistä tuli me!

”Osta markalla, myy kahdella”

Juustiloiden perheessä yritystoiminta käynnistyi hyvin pienestä, kun 1960-luvun alussa oltiin Kalajoen Hiekkasärkillä juhannuksen aikaan myymässä makkaraa isä Kaarlon ja lasten, kuten Sepon kanssa. Tarjolla oli ihan vain lenkkimakkaran pätkiä ilman mitään hienouksia kuten sinappia tai ketsuppia, kun muuhun ei alkuun ollut varaa. Lenkkimakkaroiden kauppa kuitenkin kävi ja vahvistui ajatus siitä, että kun ”ostaa markalla ja myy kahdella”, niin se voi olla kannattavaa. 

Kaarlo, eli Kalle Juustila myymässä lenkkimakkaraa Kalajoen hiekkasärkillä 1960-luvun alussa.

Kun perheeseen oli hankittu puhelin, syntyi idea, että alkaa ostamaan huonekaluja ja muuta käyttöomaisuutta ihmisiltä ja myydä niitä sitten huutokauppaamalla voitolla. Alkuviikot aina hankittiin kalusteita ja muuta myytävää eri puolilta maakuntaa lauantaisin kaikki myytiin sitten omassa huutokaupassa pois. Siis paljon samaa kuin tänäkin päivänä TV:stä tutussa ohjelmassa.

- Yleensä tavaranostoon tarvittavat rahat oli käytetty jo keskiviikkoon mennessä ja koska huutokauppa pidettiin lauantaisin, niin siinä sitten aloimme pohtia että mitä tekemistä sitä loppuviikolle saataisiin elannon ansaitsemiseksi, Seppo Juustila muistelee.

Pohdiskeluiden tuloksena päätettiin avata oma ensimmäinen kivijalkamyymälä Oulun Asemakadulle. Tila oli pieni kellaritila, mutta kuitenkin ensimmäinen kiinteä toimipiste yrityksen historiassa. 1960-luvulla yritys toimi nimellä Oulun Irtaimistovälitys, mutta sama y-tunnus on edelleen käytössä yrityksellä. Eli käytännössä yritystoimintaa on harjoitettu samalla y-tunnuksella jo 60 vuoden ajan!