Sohvan valinta – lue vinkkimme!


Sohva on useimmilla olohuoneen ykköskaluste ja se on iso hankinta. Ei suinkaan vain hinnan vuoksi, vaan siksi että sohvan kuosi ja tyyli vaikuttavat keskeisesti koko huoneen tunnelmaan ja tyyliin. Samalla se on myös tärkeä ajanviettopaikka – mikä onkaan sen ihanampaa, kuin heittäytyä pitkän työpäivän jälkeen mukavalle sohvalle lepäämään ja rentoutumaan!

Sohvan valintaan kannattaa panostaa ja käyttää aikaa, jolloin sohvasta saa helposti pitkäikäisen kumppanin. Laadukas sohva kun on kodin pitkäikäisimpiä ja kovimmassa käytössä olevia huonekaluja, josta on iloa moniksi vuosiksi eteenpäin. Sohvamalleja on tarjolla tänä päivänä markkinoilla niin paljon, että sohvan ostamisessa on hyvä pitää jäitä hatussa ja luottaa pitkäkestoiseen, ajattomaan ja laadukkaaseen designiin. On myös hyvä muistaa, että erilaisiin tarpeisiin sopivat hyvin erilaiset sohvat. Jotta onnistuisit löytämään täydellisen sohvamallin, kokosimme tähän blogikirjoitukseen ammattilaistemme ajatuksia mihin kiinnittää huomiota: 

  • Valmis sohva netistä vai mittatilaussohva myymälästä?
  • Sohvakin on saatavilla recliner-mekanismilla!
  • Etsitkö trendikästä metsänvihreää sohvaa vai klassisen ajatonta mallia?
  • Onko valintasi siro ja napakka sohva vai matalampi ja leveämpi löhöilymalli?
  • Kurkkaa sohvan alle – tiesitkö, että sohvan runko vaikuttaa sen pitkäikäisyyteen?
  • Katso myös sivulle ja taakse. Sopiiko tämä oikeasti siihen, mihin sitä ajattelen?
  • Materiaaleja ja värejä on niin paljon, millä perusteella valitsen?
  • Kannattaako sohvasta oikeasti maksaa hieman enemmän?
  • ·Uudelle sohvalleni kaatui jotain, miten toimin?


Muistathan, että me Kallen Kalusteella autamme mielellämme yksilöllisesti sohvan – kuten muidenkin kalusteiden – valinnassa, niin verkkokaupan asiakaspalvelun kautta kuin Oulun myymälässämme paikan päällä.

Valmis sohva vai mittatilaussohva?

Laadukas sohva voi olla yhtä hyvin valmis sohva tai mittatilaussohva, kunhan sohvan perusominaisuudet ovat kohdallaan. Valmiista 2-istuttavasta sohvasta, 3-istuttavasta sohvasta tai 4-istuttavasta sohvasta kuten myös divaanisohvasta, avokulmasohvasta tai kulmasohvasta on tarjolla runsaasti erilaisia malleja, tyylejä, materiaaleja ja värejä, jolloin jo valmiiden sohvien kohdalla pääsee valitsemaan omaan kotiin parhaiten sopivan sohvamallin. 


Kuva: SITS Impulse ”valmissohvaa” on saatavana sekä 3:n että 4:n istuttavana mallina, eri kankailla ja väreissä.


Kuva: Theca Furnituren Lucera-divaanisohva.

Laadusta tunnetun valmistajan valmis sohva on myös helppoa ja turvallista ostaa suoraan verkkokaupasta. Kallen Kalusteen verkkokaupan valmis sohvien valikoima koostuu laadukkaiden kotimaisten ja pohjoismaisten valmistajien, kuten esimerkiksi Finsoffat, Design by Noronen, By Niemi, BD-Möbel tai Hjort Knudsen, sohvamalleista.

Jos olohuoneesi mitat tai muu sisustus ei sovi yhteen valmis sohvan mittojen kanssa, suosittelemme valitsemaan mittatilaussohvan. Tällöin saat kotiisi juuri täydellisesti mittojen mukaan valmistetun sohvan ja pääset samalla vaikuttamaan moniin muihinkin sohvan yksityiskohtiin, kuten esimerkiksi muotoon, täytteisiin, verhoilumateriaaliin, väriin, sohvan jalkojen korkeuteen jne. Mittatilaussohva myydään aina myymälästä ja mukaan on hyvä ottaa huonetilan mittapiirros, jonka pohjalta sohvan valinta aloitetaan. Kallen Kalusteen valikoimasta löytyvät esimerkiksi kotimaisten valmistajien, kuten Design by Norosen ja Finsoffien, mittatilaussohvamallistot.



Kuva: Finsoffien Havu-moduulisohva muokkautuu moneen eri kokoon ja muotoon.

Tiesithän myös, että nojatuoleista tutut ns. recliner-mekanismit ovat saatavilla myös tietyissä sohvamalleissa? Jos siis haluat sohvasi selkänojan kääntyvän mukavaan lepoasentoon ja jalkatuen nousevan ylös joko manuaalisesti tai sähköisesti, on valintasi mekanismisohva, esimerkiksi tanskalaisen Hjort Knudsenin todella suositusta Skandia-sohvamallistosta.



Kuva: Hjort Knudsenin Skandia-sohva on hyvä esimerkki recliner-mekanismilla saatavasta sohvasta.

Sohvan visuaalinen valinta

Trendimalli vai ajaton design? Toiset meistä haluavat sohvassa olevan sitä jotain…sillä onhan se, kuten todettua, useimmiten olohuoneidemme keskipiste. Toinen lähestymistapa on puolestaan harmonisempi, sisutukseen paremmin ”uppoava”, käytännöllinen ja ajaton. Tähän ei ole olemassa oikeaa eikä väärää valintaa, se miltä sohvan tulee näyttää, on makuasia.

 

Kuva: Rave Furnituren erottuva ja iloinen Joy-sohva on retrohenkinen ja saatavilla useissa pirteissä väreissä.

Tämän hetken sohvamalli on klassisen linjakas, istuintuntumaltaan napakka ja tyyliltään yksinkertaisen elegantti. Suosiossa ovat korkeajalkaiset (helppo siivota) ja keveän näköiset sohvat. Värimaailmaltaan suosituimpia ovat olleet jo pidemmän aikaa harmaan erilaiset sävyt. Unohtamatta tietenkään aina kysyttyjä valkoista, mustaa ja konjakinruskeaa väriä, joita valitaan useimmiten nahka- tai keinonahkasohviin.


Kuva: Finsoffien Kaarna-sohva on klassisen linjakas, napakka ja tyyliltään elegantti valinta.

Trendinä maailmalta on rantautumassa selvästi matalammat ja samalla raskaampi runkoiset sohvat. Myös erilaiset kaarevat muodot tekevät tuloaan. Väreissä harmaa on väistymässä yhä enemmän luonnonläheisten sävyjen tieltä. Trenditietoiset valitset rohkeasti myös erilaisia murrettuja värejä, kuten sinapinkeltainen, metsänvihreä tai sinisen erilaiset murretut sävyt. Sohvan verhoiluissa tulossa ovat trendikäs sametti sekä ”teddypintaiset” pehmeät materiaalit, joissa on struktuuria.


Kuva: Design by Norosen Sopiva XL -sohva on yksi esimerkki tuloaan tekevistä matalammista ja raskaampi runkoisista sohvista.

Sohvan tekninen valinta

Jokainen meistä kokee istuinmukavuuden omalla tavallaan. Siksi on hyvä pohtia, millaiseen käyttöön sohva pääasiassa tulee. Vieraiden kanssa seurustelusohvana toimii sirompi, napakka ja istuinsyvyydeltään kapeampi malli. Sohvan hankinta koko perheen löhöilypaikaksi muuttaa tilanteen aivan toisenlaiseksi. Tällöin sohvalta vaaditaan kokoa, pehmeyttä ja verhoilun kestävyyttä huomattavasti enemmän.

Laatusohvassa istuin- ja selkätyynyt tuntuvat napakoilta ja istuintuntuma on miellyttävä. Mitkä asiat vaikuttavat sohvan napakkuuteen? Yleisimmät sohvan sisusvaihtoehdot ovat vaahtomuovi ja untuva. Untuva on miellyttävän pintapehmeä, sitä on helppo pöyhiä ja sohvan kokonaisilme on rento. Vaahtomuovityynyt puolestaan pysyvät paremmin muodossaan, jolloin sohvan ilme on selkeästi skarpimpi. Tasokas vaahtomuovitäytteinen sohva koostuu useasta kvuudeltaan erilaisesta vaahtomuovi- ja vanukerroksesta, jotka yhdessä parantavat rakenteen kestoa ja istuintuntumaa. Vältä ostamasta edullista sohvaa, joka koostuu vain yhdestä kiinteästä vaahtomuovipalasta, sillä tällainen rakenne väsyy käytössä nopeasti.

Sohvan runko on asia, johon monetkaan sohvan ostajat eivät huomaa kiinnittää tarpeeksi huomiota. Laatu sohvan tunnistaa useimmiten sen painosta, jolloin runkomateriaalina on käytetty puuta, ja joissain sohvamalleissa myös lujaa terästä. Harvoin kovin pitkäikäisenä kestävän lastulevyrungon tunnistat sohvan keveydestä.



Kuva: Laadukas sohva on istuintuntumaltaan napakka, mutta miellyttävä. Runko on vahvarakenteinen ja verhoilu sohvan käyttökohteen mukaisesti valittu. Kuvassa BD-Möbelin 3-istuttava Clint-sohva.

Sohvan muoto on lopulta yllättävänkin merkittävä tekijä sille, miten hyvin sohva sopii kotona sille ajateltuun tilaan. Soveltuuko malli tarvittaessa keskelle huonetta tai ikkunan eteen? Keskitymme helposti siihen miltä sohva näyttää edestä, mutta muistammehan katsoa myös miltä sohva näyttää sivuilta ja takaapäin? Esimerkkinä leveät käsinojat paitsi jämäköittävät sohvan ilmettä myös vähentävät istuintilaa. 

Sohvan verhoilussa hankauksen kesto on usein esille nouseva asia. Yhtä tärkeää on kuitenkin huomioida verhoilun tuntu ja koostumus sekä hoito-ohjeet. Kauniit ja yhä enemmän kysytyt luonnonmateriaalit ovat miellyttäviä ihoa vasten, mutta nostavat samalla myös sohvan hintaa. Miten kestävä verhoilu on? Vaativissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi lapsi- tai lemmikkieläinperheissä, paras valinta on yleensä laadukas konepestävä keinokuitukangas. Likaa hylkivä villakangas on myös erittäin kestävä ja helppo huollettava, vaikka ei olekaan vesipestävä. Tällöin on varauduttava tahrojen oikeanlaiseen poistoon.

Laadukkaan sohvan hinta

Sohvakaupoilla pelkkä hintalappu ei ole oikea avain onnistuneeseen sohvan hankintaan. Sohvan hinta muodostuu oikeastaan kaikesta edellä kerrotusta. Hintaan eniten vaikuttavat tekijät ovat kuitenkin sohvan runko ja täytemateriaali sekä useimmiten kaikkein merkittävimpänä sohvan verhoilu. Kangas on sohvan kuluvin osa ja sen laatu- ja kestävyyserot voivat olla suuriakin. Verhoilun merkitystä ei kannata aliarvioida, koska se vaikuttaa suuresti myös sohvan käyttömukavuuteen ja ulkonäköön.

Sohvan puhdistus ja hoito


Kuva: Kallen Kalusteen verkkokaupasta ja myymälästä löydät täydellisen valikoiman suoja-aineita ja puhdistustuotteita myös sohville, materiaalista riippumatta.

Juuri hankittu sohva on suositeltavaa käsitellä juuri kyseiselle verhoilulle tarkoitetulla suoja-aineella. Säännölliseen sohvan puhdistamiseen ja ylläpitohoitoon sekä erilaisten tahrojen poistamiseen on olemassa juuri näihin tarkoituksiin kehitellyt laadukkaat hoitoaineet, jotka voit tilata kätevästi Kallen Kalusteen verkkokaupasta tai noutaa myymälästä. Asiantuntijamme opastavat mielellään erilaisten sohvaverhoilujen puhdistamisessa.

Olipa sohvavalintasi millainen tahansa, muista että uusi sohvasi kaipaa huoltoa viikoittain. Imurointi viikkosiivouksen yhteydessä on aina suositeltavaa. Jotta istuin- ja selkätyynyt kuluvat ja painuvat käytössä tasaisesti, pöyhi niitä ja vaihda niiden paikkoja säännöllisesti. Tämä korostuu erityisesti upottavassa untuvatäytteisessä sohvassa.

Jos sohvan runkoverhoilu on irrotettavissa ja materiaali kestää konepesun, kannattaa ne pestä säännöllisesti. Muista kuitenkin olla laittamatta kaikkea yhteen koneelliseen, koska tällöin ne eivät puhdistu kunnolla.

Tilaa uusi sohvasi nyt – me autamme!

Kallen Kalusteen sohvavalikoimasta löytyy sopiva kuosivaihtoehto jokaiseen makuun ja sisustustyyliin; mukaan lukien värikkäät ja persoonalliset kuosit sekä hillityn ajattomat sohvat. Opastamme halutessasi alusta saakka juuri sinulle sopivan ja tarpeitasi vastaavan sohvan valinnassa, tilaamisessa sekä toimituksessa kotiovellesi saakka.

Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa nyt Kallen Kalusteen ilmainen uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotteista, tarjouksista sekä tapahtumista!
Emme spämmää, saat uutiskirjeen keskimäärin 2 krt/vko ja voit koska tahansa peruuttaa tilauksesi.
Seuraa meitä somessa
Hae inspiraatiota sisustukseen, löydä sopivia väriyhdistelmiä, osallistu jännittäviin arvontoihin tai tirkistele muuten vain.
Loading...